BESKRUPULOZNA BORBA ZA VLAST

“Marija Stjuart” Fridriha Šilera, u režiji Miloša Lolića premijerno će biti izvedena 2. decembra u Narodnom pozorištu, na Velikoj sceni.

Za reditelja Miloša Lolića ovaj Šilerov komad složeniji je od hronike kroz istoriju nepromenjene i beskrupulozne borbe za vlast, kojom se dramska književnost bavila od grčke tragedije do danas. „Možemo da simplifikujemo i da kažemo da je to nekakav dvorski triler sa duboko utkanom melodramom, ali ovu kompleksnu i obimnu Šilerovu dramu nije moguće svesti samo na dva žanra, ili na jednu temu. Mi smo se u njoj bavili i individualnim ljudskim sudbinama, pa tako govorimo i o manipulaciji, gresima, muško-ženskim odnosima“, kaže on.

Englesku suverenku Elizabetu Prvu igra Nada Šargin, a njenu rivalku, škotsku kraljicu Mariju Stjuart – Sena Đorđević. U novom scenskom viđenju ovog klasičnog dramskog komada džentlmenske uloge tumačiće Ivan Bosiljčić, Branko Vidaković, Nebojša Kundačina, Gojko Baletić, Miloš Đurović i Zoran Ćosić. Scenograf je Jasmina Holbus, kostimograf Marija Marković, kompozitor Nevena Glušica.


Објављено

у

од

Ознаке: