BERNHARDOVA INTIMNA ISPOVEST

Autorski projekat Maje Pelević i Slobodana Beštića, „Moje nagrade“, prema romanu Tomasa Bernharda, u izvođenju Slobodana Beštića, biće premijerno izveden 4. aprila na Sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta.

U ovoj intimnoj ispovesti punoj (auto)ironije i parodije, Bernhard se na duhovit, a istovremeno gorak način obračunava sa korumpiranim austrijskim društvom i njegovim kulturnim nazorima i običajima. On se istovremeno satirično osvrće na sve institucije koje on smatra izvorom te izopačenosti: crkvu, bolnicu, Akademiju nauka, Ministarstvo kulture, partije, umetničke senate, žirije, udruženja. Paradoksalno je prihvatao nagrade koje su mu dodeljivali tokom života za romane u kojima se sa slašću i prezirom rugao svojoj domovini. On vrlo živopisno i u prvom licu, opisuje situacije u kojima su mu dodeljene razne državne nagrade i priznanja, prilikom čega se istovremeno gnušao onih koji mu nagradu dodeljuju i sebe koji nagradu prima, uglavnom iz materijalnih razloga.

Predstava je osmišljena kao direktna ispovest publici koja se nalazi u dvostrukoj ulozi, kao publika, a i kao zvanice na dodeli nagrada. U tom smislu publika će, iako ne direktno, biti pozvana da učestvuje u preispitivanju društva u kome živi i sopstvene pozicije u tom društvu.

Predstava se realizuje u koprodukciji sa Kulturnim centrom Pančevo.

Rediteljski koncept i dramaturgiju potpisuje Maja Pelević, scenograf je Miraš Vuksanović, njegov asistent Jasna Saramandić, a kostimograf je Olga Mrđenović.


Објављено

у

од

Ознаке: