ANTIRATNA LJUBAVNA PRIČA

“Veliki Getsbi” Skota Ficdžeralda, u dramskom vidjenju Hrista Bojčeva i režiji Ane Radivojević Zdravković, premijerno će biti izveden 18. decembra u Madlenianumu.

Bugarski dramatičar Hristo Bojčev je jedno od najznačajnijih dela američke književnosti, roman „Veliki Getsbi“ S.F. Ficdžeralda, pretočio u pozorišnu formu. Kroz istoimene filmove Sidnija Polaka (sa Robertom Retfordom u glavnoj ulozi) i Baza Lurmana ( sa Leonardom Dikaprijem kao Getsbijem) roman je dokazao svoju nesumnjivu filmsku podatnost. Hristo Bojčev razgrće atraktivnost masovnih skupih zabava koje je Getsbi u vreme prohibicije priređivao u svom velelepnom njujorškom domu i dolazi do snažnog uporišta za svoju dramu u Ficdžeraldovoj pre svega antiratnoj ljubavnoj priči između Getsbija i njegove Dejzi. Bojčev utemeljuje svoju dramu na činjenici da su dva glavna junaka, Džej Getsbi i Nik Karavej, bili vojnici u Prvom svetskom ratu, a taj rat je iz korena promenio njihove živote. I svi ostali likovi u drami svu na svoj način poredni ratni stradalnici. Ima li vremena u kojem nema smisla progovoriti protiv rata? Ima li smisla u remek delu „Veliki Getsbi“ u današnjem trenutku akcentovati nešto drugo, a ne potrebu da sačuvamo ljude od ratnog zla?

Autorski tim čine scenograf Dejan Pantelić, kostimograf Jelena Stokuća i kompozitor Janja Lončar. Naslovnu ulogu tumači Ivan Bosiljčić, Dejzi igra Tamara Aleksić, a Nika Karaveja – Ljubomir Bulajić. Igraju i Miloš Timotijević, Borka Tomović, Sofija Juričan, Milan Čučilović, Milica Janketić, Maja Lukić, Radomir Nikolić, devojčice Dunja Kaplarević i Kristina Kesler.


Објављено

у

од

Ознаке: