AMBIJENT KAO INSPIRACIJA

Drugi međunarodni pozorišni festival “Novi Tvrđava teatar” biće održan od 1. do 8. jula pod sloganom „Otvoren prostor, širok spektar ideja“.

U Vili Stanković u Čortanovcima, kao i u Tvrđavi Bač izvodiće se predstave iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije, kao i tri iz Srbije, od kojih je jedna premijera u festivalskoj koprodukciji. Manifestaciju organizuju osnivači Tvrđava teatra, festivala koji je pod tim imenom imao nekoliko uspešnih izdanja prethodnih godina u Smederevu.

Umetnički direktor i predsednik Saveta Festivala Vida Ognjenović smatra da je ovogodišnji, drugi program posle preseljenja u Čortanovce, jači nego prošlog leta: “Naša je ideja da to postane tradicionalni festival regionalnog karaktera. Želimo da se povežemo sa drugim festivalima koji se održavaju na otvorenim scenama, da se umrežimo sa Gradom teatrom iz Budve, Ohridskim letom”.

Festival će otvoriti Dramski teatar Skoplje (Makedonija) sa komadom Jordana Plevneša „Evripid se vraća na Balkan“ u režiji Vlade Cvetanovskog. Narodno pozorište Sarajevo (Bosna i Hercegovina) izvešće dramu Gorana Stefanovskiog „Divlje meso“ u režiji Dina Mustafića. Za 3. jul najavljena je premijera koreodrame „Ptice“ Edvarda Kluga, koprodukcija Bitef teatra i Novog Tvrđava teatra. Novosadsko pozorište – Ujvideki sinhaz izvešće predstavu „Ban Bank“ po tekstu Jožefa Katone u režiji Andraša Urbana. Mikser, SKC Novi Sad i Agencija „Fast forward“ izvešće projekat „Dogvil“ reditelja Kokana Mladenovića i muzičara Marka Grubića dva puta – 5. jula u Vili Stanković i 6. jula u Tvrđavi Bač. Hrvatsko narodno kazalište Varaždin izvešće „Gozbu“, autorski projekat rediteljke Olje Lozice. Na kraju će Teatar „Maska“ Bukurešt (Rumunija) prikazati predstavu „Uljez“ koju je prema delu Borhesa režirao Mihai Malaimare.

O dobitnicima nagrada odlučivaće žiri u sastavu Aleksandar Milosavljević, Nataša Gvozdenović i Aleksandra Pleskonjić.

Osnivač festivala je Udruženje građana „Novi Tvrđava Teatar – Vila Stanković“, a logističku podršku daje Srpsko narodno pozorište. Pokrovitelj je Autonomna pokrajina Vojvodina, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.


Објављено

у

од

Ознаке: