65. GODINA VOJVOĐANSKIH SUSRETA

Kikindsko Narodno pozorište od 20. aprila je domaćin 65. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, a Susrete je otvorio domaći amsambl sa predstavom Ežena Joneska „Nosorog“, u režiji Snežane Trišić.

Do nedelje, 27. aprila, pozorišna publika u Kikindi biće u prilici da na večernjoj sceni vidi šest najboljih predstava za odrasle i pet za decu, u izvodjenju teatara iz Novog Sada, Subotice, Sombora, Zrenjanina,Vršca i domaćina Kikinde. Program Festivala biće upotpunjen izložbama, kao i promocijama publikacija posvećenih teatru. Selektor Festivala je reditelj Ljuboslav Mejera, a članovi žirija su Uglješa Šajtinac, Vladislava Fekete i Teofil Pančić.

Planirani budžet 65. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine je oko 2,5 miliona dinara. Generalni pokrovitelj je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, a organizaciju su pomogli resorno Ministarstvo i kikindska lokalna samouprava.

U selekciji za decu iz aktuelne vojvođanske produkcije selektor Majera izdvojio je: “Kako je otkriveno letenje” Margarite Minkove, u režiji Emilije Mrdaković (Pozorište mladih), “Pohvala snegu” Stevana Pešića, u režiji Dragoslava Todorovića (Novosadski novi teatar), “Princ rodoljub i princeza Violeta” Ninoslava Đorđevića (NP Sombor), “Zec, kornjača i kompanija” Milene Depolo, u režiji Dragoslava Todorovića (NP “Toša Jovanović” Zrenjanin), “Snežna kraljica” H. K. Andersena, u adaptaciji i režiji Todora Valova (Dečje pozorište Subotica).

U selekciji predstava za odrasle selektor je izabrao: “Nebeski odred” Đorđa Lebovića i Aleksandra Obrenovića, u režiji Mie Knežević (SDUV/ Srpsko narodno pozorište), “Ostavite poruku” Vide Ognjenović (SNP), “Doktor Nušić” Kokana Mladenovića (NP Sombor/ Kruševačko pozorište), “Nosorog” Ežena Joneska, u režiji Snežane Trišić (NP Kikinda); “Ban Bank” Jožefa Katone, u režiji Andraša Urbana (Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz), “San letnjeg sna” Elene Ivance (NP “Sterija” Vršac).

.


Објављено

у

од

Ознаке: