6. DESIRE CENTRAL STATION

Šesti međunarodni „Desiré Central Station 2014“ festival biće održan od 29. novembra do 5. decembra u organizaciji subotičkog Pozorišta Deže Kostolanji uz učešće 13 predstava iz Francuske, Mađarske, Hrvatske, Makedonije i grada domaćina.

Festival počinje 29. novembra, trajaće 7 dana, biće prikazano 13 predstava i dve u reprizi. Na više lokacija predstave će izvesti pozorišta iz 5 država. Slogan ovogodišnjeg festivala glasi „živ ili mrtav“, a otvoriće će ga 29. novembra od 19 časova na Sceni Jadran predstava „Akrobate“ iz Francuske. U pitanju je plesna predstava koja koristi metode modernog cirkusa.

Između ostalih, publika će moći da vidi najbolje prestave sa ovogodišnjeg Bitefa: „Aleksandru Zec“ Olivera Frljića i „Gde je revolucija stoko“ Boruta Šeparovića. Kao i prethodnih godina održavaće se Dezire akademija na kojoj će učestvovati neki od učesnika ovih predstava kroz razgovore, predavanja i prezentacije.

Kako kaže Andraš Urban, direktor Festivala, održavanje ove kulturne manifestacije je bilo upitno do pre 6 meseci, ali velikom zaslugom grada i donacija iz republičkog budžeta, pokrajine i republike Mađarske ovaj festival uspeo je da sakupi budžet koji iznosi oko 9 miliona dinara.

„Dezire festival nema zvaničnog selektora, to obavlja tim ljudi koji u komunikaciji sa prijateljima festivala i saradnicima vrši selekciju. Nemamo mogućnosti da putujemo i gledamo predstave i vrlo često predstavu dovodimo na prepouku. kod kreiranja programa ideja nam je da ne pravimo razliku da li je u pitanju muzička predstava, dramska ili plesna, želimo da dovedemo kvalitetne izvođače u skladu sa budžetom koji nam je na raspolaganju. Zadovoljni smo programom i kvalitetom učesnika, radimo poslednje pripreme i očekujemo da ćemo spremni dočekati početak festivala.“ – izjavio je Urban

Predstave će u zavisnosti od potreba biti prevođene na srpski ili mađarski jezik.


Објављено

у

од

Ознаке: