Objavljeni konkursi za tri nagrade Udruženja dramskih umetnika Srbije

Udruženje dramskih umetnika Srbije – reprezentativno Udruženje u kulturi objavilo je konkurse – javne pozive za dostavljanje predloga kandidata za dodelu tri umetničke nagrade, koje Udruženje dodeljuje u 2017. godini.

Nagrada „Bojan Stupica“ dodeljuje se za najbolju pozorišnu režiju domaćeg i inostranog reditelja ostvarenu na scenama profesionalnih pozorišta Srbije, kao i za predstavu domaćeg reditelja ostvarenu u inostranstvu, ukoliko gostuje na domaćim scenama. Nagrada se dodeljuje bijenalno, a ove godine u konkurenciji su režije predstava koje su premijerno izvedene u periodu od 1. aprila 2015. do 31. marta 2017. godine.

Nagrada „Ljubinka Bobić“ se dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije. Osnovna merila su: da ostvarena uloga, naslovna, glavna, velika ili značajna, pripada  komediografskom delu, da je tragalačka, inovativna i da se može označiti kao sasvim nova smernica glumačkog izraza na polju komedije. Nagrada se dodeljuje bijenalno, a ove godine u konkurenciji učestvuju uloge ostaverene u predstavama sa teritorije Srbije, premijerno izvedenim u periodu od 1. septembra 2015. do 31. avgusta 2017. godine.

Nagrada „Miloš Žutić“ je godišnja nagrada koja se dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na scenama profesionalnih pozorišta Srbije, u predstavama premijerno izvedenim u periodu od 30. juna 2016. do 30. juna 2017. godine. Osnovna merila su: da je ostvarena uloga, velika ili mala, tragalačka i da se može označiti kao putokaz u razvitku glume, kao i da je glumac, stariji ili mlađi, osvedočio svoju posvećenost umetnosti glume i odgovornost prema misiji pozorišta.

Predlagači kandidata mogu biti profesionalna pozorišta, dramski umetnici, pozorišni kritičari, redakcije stručnih i časopisa iz oblasti kulture, kao i umetničke ustanove i udruženja.

Predlozi sa pisanim obrazloženjem, za sve tri nagrade dostavljaju se najkasnije do 20. oktobra 2017.  na adresu: Udruženje dramskih umetnika Srbije, 11158 Beograd, Studentski trg 13/VI ili mejlom na: udus@udus.org.rs